piatok 30. decembra 2011

Čo potrebuje Slovensko?

O chvíľu sa začnú politici predbiehať v predvolebných sľuboch. Pritom ľavicová strana už program ani nerobí. Asi zistili, že aj tak nikoho nezaujíma. Kresťanskú stranu budú voliť ľudia preto, že je kresťanská, a ich program je im ukradnutý. Maďarov budú voliť preto, že sú Maďari, a tiež by sme asi narátali na jednej ruke, koľko ich voličov čítalo program. Liberáli minú na program veľa energie a času, a potom im ho všetci otlčú o hlavu, pretože polku sľubov nesplnia. Ale povedzme si úprimne, ťažko presadiť registrované partnerstvá vo vláde s "kresťanmi". Tí uznávajú slobodu vierovyznania, ale sloboda človeka žiť s kým chce im je cudzia.

Sú teda sľuby ešte dôležité? Čo také ešte priemerný Slovák očakáva od politikov?

Každého človeka asi zaujíma vlastná peňaženka. Dane sa zvyšujú, lebo treba zaplátať dieru v rozpočte. Ľudí štve, že nás poslanec stojí mesačne tisíce a stáva sa, že nič nerobí. Ale to je len kvapka v mori. V prvom rade treba prestať nezmyselne míňať peniaze. Predražené a nezmyselné zákazky by mohlo odhaliť zverejňovanie zmlúv, tak ako to bolo pri sitkách alebo pri "daňovákoch". Alebo minister so zdravým rozumom, ktorý nie je napojený na chápadlá chobotnice.

Potom sú tu ďalšie vyhodené peniaze. Eurofondy sa často míňajú len preto, aby sa minuli. Veľa ľudí si stále myslí, že sú to peniaze zadarmo, že padli z neba. Na jednej strane na tieto projekty prispievame aj my. A na druhej, ako sa hovorí: "Nič nie je zadarmo".

Potom sú tu nezmyselné dotácie. Nejde o to, že tieto peniaze sa nám vrátia. Ide o to, že narúšame podnikateľské prostredie. Zvyšujeme nepriamo náklady firmám, ktoré pôsobia v okolí dotovaných podnikov, alebo sú ich konkurenciou.

Vysoké odvody zamestnávateľov sú veľkým problémom. Bránia totiž zvýšeniu zamestnanosti. Jedna cesta je zníženie sociálnych vymožeností. Ale to by sa musel meniť sociálny systém, čo nie je obľúbená činnosť politikov. Nejdem posudzovať, či niekto žije na úkor pracujúcich, či sa niekto priživuje na systéme. Verím, že nie každý môže pracovať, nie každý je zdravý. Aj dôchodcom doprajem vianočné dôchodky.

Problém vidím napríklad v tom, že niektorí ľudia by aj pracovali, ale sa im to jednoducho neoplatí. Keď sedia doma a dostanú toľko ako keby išli pracovať, boli sprostí. Tomuto problému by mohol pomôcť odvodový bonus. Lepšie riešenie nepoznám.

Ďalší veľký problém zamestnanosti je čierna práca. Niektorí podnikatelia platia obrovské dane a odvody, a niektorí fungujú len tak. Na stavbách pracuje veľa robotníkov na čierno. A je ich čoraz viac. Odstránením čiernej práce by sa mohli odvody znížiť. Znamenalo by to trochu "buzerácie" podnikateľov, ale určite by to prinieslo ovocie. Napríklad zvýšenie kontrol na stavbách.

Ďalšom cestou, nad ktorou je dobré sa zamyslieť je zníženie odvodov za cenu zvýšenia DPH. Podporili by sme zamestnanosť, ale zvýšilo by sa zdanenie spotreby. Tu je problémom hlavne zvýšenie cien potravín, keďže zrušenie rovnej dane nie je príliš šťastný krok. Aj keď uznávam, že daň na potraviny je dosť vysoká. Ale vidím, že aj keď ľudia plačú nad krízou, nákupné centrá sú plné a košíky naplnené kopcom (a to už nehovorím o troch satelitoch na dome "sociálne odkázaných). Áno, existuje skupina ľudí ktorá žije od výplaty do výplaty, ale to sa dá kompenzovať sociálnym systémom. A dovolím si povedať, že aj tu by mohol odvodový bonus pomôcť. Ak to prinesie zníženie príjmov, príjmy by sa nahradili zdanením spotreby.


Podporte na VYBRALI.SME

7 komentárov:

  1. Celkom pekne uvahy, ale nekompletne. Napr. z pohladu dochodcov je zvysovanie DPH velkym problemom, nakolko nemaju iny zdroj prijmov.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na kompletne uvahy treba knihu;) Suhlasim, ze je to problem, a ako pisem, treba to kompenzovat socialnym systemom.. V tomto pripade zvysenim dochodkov o rovnake precento ako DPH..

    Je to len uvaha, netvrdim, ze je to spravne riesenie..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. "Dane sú nemorálne." - boli nadobudnuté nemorálnym spôsobom (kráďežou/vyvlastnením), akýkoľvek pokus o nejaké "etické" použitie je po takomto zničení etickosti už bezpredmetné.

    Walter E Williams - Legálnosť vs Morálnosť (http://www.youtube.com/watch?v=lEhRQjvm1Is)

    A vôbec na politiku sa treba vykašlať - a zariadiť si život tak, aby sme sa nestýkali so štátom. (http://c4fs.wordpress.com/2011/12/17/uvod-ku-knihe-%E2%80%9Edisentujuci-elektorat/)

    ‎”Štát je podnikateľom v drancovaní a voľby sú dražbou ukradnutého majetku.” -H. L. Mencken (http://c4fs.wordpress.com/2011/04/04/co-je-to-stat-2/)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. slovensko potrebuje vyhodiť všetkých politikov

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Dobson, súkromný veriteľ. Ako úverový veriteľ ponúkame úvery s úrokovou sadzbou 2% ročne a medzi 10 000,00 a 500 000,00 € a 10 000,00 € až 500 000,00 €. 100% garantované a nezabezpečené úvery sú k dispozícii. Našim početným zákazníkom na celom svete sme zaručili finančné služby. S našimi flexibilnými úverovými balíkmi je možné splácať úvery a peniaze previesť na dlžníka do 2 dní. Pracujeme jasne a zrozumiteľne a poskytujeme všetkým klientom, podnikom, jednotlivcom a realitným investorom všetky druhy úverov. Kontaktujte nás e-mailom: dobsonquickloan@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Potrebujete pôžičku na konsolidáciu dlhu za prijateľnú úrokovú sadzbu? Alebo potrebujete pôžičku z osobných dôvodov alebo potrebujete pôžičku na založenie firmy alebo rozšírenie podnikania atď. Zainteresované strany by nás mali kontaktovať kvôli získaniu ďalších informácií prostredníctvom tohto e-mailu: | spotcapglobalservices@gmail.com | alebo nám napíšte na WhatsApp: +4915758108767 |

    Pokiaľ ide o pôžičky online, sme veľmi spoľahliví a dôveryhodní. Kontaktujte nás ešte dnes. Je nevyhnutné, aby ste spolupracovali so správnou spoločnosťou. Pomôžeme vám získať najlepšiu cenu za pôžičku bez ohľadu na váš kredit !!! Ak hľadáte akúkoľvek pôžičku, musíte prísť na správne miesto. Kontaktujte nás ešte dnes pre viac informácií prostredníctvom e-mailu: | spotcapglobalservices@gmail.com | alebo nám napíšte na WhatsApp: +4915758108767 |

    Ponúkame finančné poradenstvo klientovi, spoločnostiam hľadajúcim financovanie dlhu / pôžičky a hľadáme pracovný kapitál na založenie nového podniku alebo na rozšírenie existujúceho podnikania. Zainteresované strany by nás mali kontaktovať kvôli získaniu ďalších informácií prostredníctvom e-mailu: | spotcapglobalservices@gmail.com | alebo nám napíšte na WhatsApp: +4915758108767 |

    Ponúkame všetky druhy pôžičiek

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dobrý deň, vitajte v službe Spotcap Global Loan Services, volám sa Claudia Klein, som veriteľka a tiež úverový konzultant.

    Potrebujete finančné posilnenie? Potrebujete pôžičku na rôzne účely? ak je vaša odpoveď áno, odporúčam vám kontaktovať svoju firmu prostredníctvom spotcapglobalservices@gmail.com | alebo nám napíšte na WhatsApp: +4915758108767 | a mať na vašom účte pôžičku do 24 hodín, pretože poskytujeme vynikajúce úverové služby na celom svete.

    Ponúkame všetky druhy úverových služieb, ponúkame dlhodobé aj krátkodobé pôžičky a tiež si môžete požičať až 15 miliónov eur. Moja spoločnosť vám pomôže dosiahnuť rôzne ciele so širokou škálou úverových produktov.

    Vieme, že získanie legitímnej pôžičky bolo vždy obrovským problémom. Pre ľudí, ktorí majú finančný problém a potrebujú ho vyriešiť, je pre mnohých ľudí také ťažké získať kapitálové pôžičky od svojich miestnych bánk alebo iných finančných inštitúcií z dôvodu vysokého záujmu. úroková sadzba, nedostatočný kolaterál, pomer dlhu k príjmu, nízke úverové skóre alebo akékoľvek iné dôvody

    Už žiadne čakanie alebo stresujúce bankové návštevy. Naša služba je k dispozícii 24 hodín denne, 7 dní v týždni - môžete získať pôžičku a dokončiť svoje transakcie kedykoľvek a kdekoľvek ich potrebujete

    Poskytujeme pôžičky svetovej triedy 24 hodín. Pre otázky / otázky? - Poslať e-mail na adresu spotcapglobalservices@gmail.com | alebo nám napíšte na WhatsApp: +4915758108767 | & Dostať odpoveď v okamihu.

    Vaša rodina, priatelia a kolegovia nepotrebujú vedieť, že máte málo peňazí, jednoducho nám napíšte a dostanete pôžičku.

    Vaša finančná sloboda je vo vašich rukách!

    OdpovedaťOdstrániť